Skotsl

Lilith hatása

2021. augusztus 08. 14:39 - NesamaRuth

Ádám, Éva, Lilith és a Nő

 

Lilith jelképe lett a feminizmusnak, az öntudatos, szenvedélyes, a magánéletben és a közéletben is maguknak egyenjogúságot követelő nőknek. Jelképe lehetne a zsidó vallást megélni, abban szerepet vállalni kívánó nőknek is, mert Lilith Éva ellentéte, szabad és egyforma jogokat kívánó nő, aki nem veti alá magát a férfiak akaratának. Jelképe lehetne Lilith a mai modern nőknek, akik a neológiában szeretnének a vallás gyakorlásában részt venni, de nem tehetik, mert a neológia elveiben ragaszkodik a Sulhán áruhban leírt szabályokhoz, és ezek az ősrégi, patriarchális társadalomból eredő szabályok nem engedik a nőt a vallás közelébe.

Tovább
komment

Lilith további legendája

2021. augusztus 04. 08:40 - NesamaRuth

Ádám, Éva, Lilith és a Nő

 

 

Lilith a kabalában is megjelenik, mint a férfiak magját elrabló szexuális démon, akinek végtelen sok démoni fia születik. Néhány közösségben régen emiatt még az is szokássá vált, hogy a fiúgyermekek nem kísérték el halott apjukat a temetésére, mert megszégyenítenék őket démoni mostoha testvéreik, akik a Lilith általi csábításokból tudtak megszületni. A Zohar a sátán feleségének is nevezi Lilithet, aki kozmikus erővel van felruházva.

Tovább
komment

Nő-Démon

2021. augusztus 02. 16:46 - NesamaRuth

Ádám, Éva, Lilith és a Nő

 

 

A Tóra[1] elmagyarázza, hogy Ádám elnevezte feleségét Évának (Hává), "mert ő volt minden élőnek (háj) anyja", a rabbik pedig további jelentéseket adtak ennek a névnek. Egy értelmezés szerint azért nevezte őt Hávának, mert a kígyó arámi nyelven ’hivé’. Azt mondta neki: "A kígyó a te kígyód, és te Ádám kígyója vagy" - a kígyó a te kígyód volt, ő mutatta meg neked a gyümölcsöt, és ő késztetett téged a bűnre; és te voltál Ádám kígyója, mert ő miattad vétkezett.[2] Ezek a magyarázatok azt mondják nekünk, hogy az eredeti bűn benne rejlik Éva nevében, és az ő lényéhez kötődik.

Tovább
komment
süti beállítások módosítása