Skotsl

Hanuka 2.

2022. december 03. 18:51 - NesamaRuth

A hanukai fények

A szentélyben olívaolajjal gyújtották meg a hanukai fényeket, ma is ez a legszebb módja a hanukai micva teljesítésének, de elterjedt másféle olajak használata is, nagyon sok helyen pedig viaszgyertyákat használnak.

 

Ügyelniök kell arra, hogy a maga mécsét mindenki külön helyre tegye, hogy felismerhető legyen, hányan hány gyertyát gyújtottak. Ne is gyújtsák olyan helyen, ahol az esztendő folyamán rendesen mécset gyújtanak, mert fel kell ismerni róluk, hogy ezek chanuka mécsek.[1]

 

Egyes helyeken tévesen elterjedt az a nézet, hogy a nők nem gyújthatják meg a hanukai fényeket, azonban ez nem így van. A család minden tagjának kötelessége gyertyát vagy mécsest gyújtani, a legszebb, ha a kisgyermekek is gyújtanak.

 

Nők is kötelesek a chanuka mécset gyújtani, mert nekik is volt részük a csodában, és gyújthat a nő az egész családja részére.[2]

 

Csak a szolgagyertyát (sámeszt) gyújtjuk meg gyufával, a többit a szolgagyertyával, aminek az elhelyezkedése is mutatja, hogy erre a célra való. Ez a szolgagyertya a hanukián vagy oldalt, vagy középen van, és más magasságban helyezkedik el, nem a többi nyolc gyertyával egy sorban.

 

Micvaköteles égésük idejéig, azaz félóráig tilos élvezni, bármire használni fényüket, azért szokták a samest, amellyel a mécseket meggyújtották, melléjük tenni, hogy azután, ha használni kellene a világosságukat, a szolgafénynél végezzék, ezért is kell ezt a többi mécsnél valamivel magasabbra tenni, hogy arról is felismerhető legyen, hogy nem tartozik a köteles számú mécsek közé.[3]

 

A fényeket a csillagok feljövetele után kell meggyújtani, és legalább fél óráig égniük kell.

Miután hanuka 8 napos, ezért egyik napja biztosan szombatra esik. Ilyenkor először a hanukai lángokat gyújtjuk meg, és csak aztán a sábáti gyertyákat.

 

Sábát kimenetelekor először a hávdálá szertartást végezzük el, és csak utána gyújtjuk meg a hanukai lángokat.

 

A gyertyatartót egy széken, vagy asztalon, a lakás fő helyiségének bejárati ajtaja előtt szokás meggyújtani, de sok helyen egy utcai ablak mellé, vagy az ablakba helyezik el a gyertyákat.

 

Első este, miután a nap lement, a hanukia jobb szélére helyezünk egy gyertyát, és meggyújtjuk a sámesz gyertyát gyufával vagy öngyújtóval.

 

Mondjuk el az első áldást. Minden ünnepen gyújtunk gyertyát, tehát ennek az első áldásnak csak a vége különbözik a többi ünnep bejövetelekor mondott áldástól.

 

Mondjuk el a második áldást. A második áldás hálát ad Istennek a csodákért, amelyeket az Örökkévaló őseinkkel tett, ezért ezt a gyertyagyújtás áldása után hanuka minden estéjén elmondjuk.

 

A harmadik áldást csak hanuka első éjszakáján mondjuk. Ez egy különleges áldás, amelyet hagyományosan minden alkalommal elmondunk, amikor először teszünk valamit, először eszünk valamit, vagy új ruhát veszünk, vagy amikor abben az évben először végzünk egy bizonyos rituálét. Mivel idén először gyújtjuk meg a hanukai gyertyákat, elmondjuk ezt az áldást az első este, de a következő hanukai estéken már nem.

 

Most, hogy ég a sámesz gyertya, és befejeztük az áldások elmondását is, fogjuk a sámesz gyertyát és meggyújtjuk vele a jobb szélre helyezett gyertyát. Második, és minden további este szintén jobbról kezdjük a gyertyák belehelyezését a tartóba, minden nap eggyel többet teszünk a helyére, bal felé növelve számukat. Azonban a gyújtás fordított irányban történik, a legutóbb berakott bal szélső gyertyát gyújtjuk meg elsőnek, és jobb felé haladunk a gyújtással. (A mellékelt fotó a gyújtás menetét mutatja.)

 

Hanuka minden évben a zsidó naptár ugyanazon a napján, kiszlév hónap 25-e előestéjén kezdődik. Hanuka első fényét idén december 07-én, csütörtök este kell meggyújtani.



[1][1] Kicur sulhán áruh: A hanuka szabályai 26 pontban. 5. szabály.

[2] uo. 16. szabály.

[3] uo. 14. szabály.

komment
süti beállítások módosítása