Skotsl

Skotsl

2021. július 22. 16:57 - NesamaRuth

A jiddisül beszélők körében a Skotsl kumt kifejezést, amely azt jelenti, hogy "Skotsl jön", egy nő használja egy másik nő üdvözlésére, amikor az belép a házba. Van egy történet, amely megmagyarázza ezt a házi üdvözlést.
A történet a következőképpen hangzik:
Egyszer régen a nők panaszkodtak, hogy a világon minden a férfiaké. A férfiaknak jutottak a micvák, vagyis a zsidó vallási parancsolatok. Őket hívták, hogy olvassanak a Tórából... úgy tűnt, hogy a világ az övék, és hogy mindent ők csinálhatnak. Ami a nőket illeti, nekik nem jutott semmi. Valójában senki sem fordított rájuk különösebb figyelmet. Ezért elhatározták, hogy alkotnak egy csoportot, amely elviszi panaszukat a Mindenség Urához.
De hogyan kell ezt megtenni? Nos...Úgy döntöttek, hogy egy emberi tornyot építenek, egyik nő a másikra, addig, amíg a csúcson lévő nő fel nem tudja húzni magát a mennybe.
Az első dolog, amit tettek, az volt, hogy ássanak egy gödröt, amelybe az egyik nő letérdelt. Aztán a többi nő felmászott rá, egyik a másikra. Úgy döntöttek, hogy a kupac tetején egy Skotsl nevű nő lesz. Skotsl nagyon okos és ügyes szónok volt, ezért őt választották ki, hogy ő beszéljen a Mindenség Urával.
Minden jól ment, miközben a nők egymás hátára másztak. De amint Skotsl felért a torony tetejére, a torony alján lévő nő elfordult, és a nők lezuhantak. Hát persze, hogy nem volt más, csak zaj és zűrzavar, mindenki próbálta megtalálni a másikat. És hiába keresték mindenhol, Skotsl sehol sem volt.
Nem volt világos, hogy a mennybe jutott-e vagy sem, de a nők helyzete változatlan maradt. Továbbra is minden a férfiaké volt. De ettől kezdve a nők nem veszítették el a reményt, hogy Skotsl majd befejezi az Istennel való beszélgetését, és visszatér.
És ezért van az, hogy valahányszor egy nő belép egy jiddis otthonba, az összes többi nő örömmel kiált fel: "Skotsl kumt", vagyis "Itt jön Skotsl!" Mert, érvelnek: ki tudja? Egy nap talán valóban eljön, és a változás lehetségessé válik.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://skotsl.blog.hu/api/trackback/id/tr1316635646

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása